perjantai 21. maaliskuuta 2014

Lisää kakkuja...

Kaikkihan tietää, että voimakas punaviini ja suklaa kuuluu yhteen.
Samaten kuin tumma olut ja suklaa.
Typerimmätkin on kuulleet suklaan peuhaavan myöskin appelsiinin kanssa.
Ja jos ei itse pääse peuhaamaan, niin suklaa auttaa siihenkin.
Hitot, suklaa sopii ja auttaa melkeinpä minkä kanssa vain ja missä tilanteessa tahansa.


Tänään perjantaina "juhlittiin" sitten niitä syntymäpäiviäni.
As in, mummo ja mutsi sekä pikkuveljeni änkesivät puoliväkisin tupatarkastukselle.
Reilun vuoden tässä olen jo asunut, eikä mummoni ole kertaakaan kämpässä käynyt, joten nyt ne oli entisen miniänsä kanssa juonineet, että syntymäpäivänä änkeävät kylään.
Pienoisen mielenosoituksen jälkeen sain sentään joustoa päivästä, sillä perjantai oli ensimäinen vapaapäiväni koko viikkoon. Aamuvuorojen päälle kahvikestit ois tuntuneet liian kovalta jutulta..


Leivoinpa sitten tarjottavaksi kuitenkin jonkin muun kakun kuin sen paljubileisiini tehdyn amerikkalaistyyppisen juustokakun.
Siihen tuli kahta eri suklaata ja sitä appelsiinia. 

Pohja
175 g voita
2 dl sokeria
3 kpl munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhe
2 appelsiinin raastettu kuori
1 limen raastettu kuori


Voidellaan ja korppujauhotetaan kakkuvuoka.
Pehmeä voi ja sokeri vatkataan sähkövatkaimella vaahdoksi.
Lisätään munat yksi kerrallaan vaahtoon.
Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe sekä kuoriraasteet.
Jauhot nostellaan munasokerivoivaahtoon varovasti.
Lintsastaan sörsseli kakkuvuokaan ja laitetaan 175 asteiseen uuniin reiluksi 45minsaksi.
Onpi kypsä kun on väriltään kullanruskea ja irtoilee vuoan reunoista.


Kypsennystä venaillessa valmistetaan kostutusliemi.
1/2 dl appelsiinimehua
1 limen mehu
4 cl sitruslikööriä
1 dl sokeria

Sitruslikööreistähän tottakai restonomin avautuminen: COINTREAUTA.
On se sininen Curacaokin sitruslikööri ja pilvin pimein löytyy näitä muita Triple sec-liköörejä, mutta kyllä se nyt vain on niin, että Cointreau on se ainoa oikea.
Sekotetaan tosiaan nämä nesteet keskenään ja hämmennetään välillä kakun kypsyessä uunissa kunnes sokeri on liennut muihin nesteisiin.

Jahka kakku on veks uunista ja hippasen viilehtynyt, siihen pintaan tökitään hammastikulla yms reikiä ja lusikoidaan pienissä annoksissa juuri valmistettu kostutusliemi sisälle kakkuun imeytymään.
Tämän jälkeen sen annetaan jäähtyä kunnolla ja pistetään jääkaappiin mehustumaan.
Ihan voisi tälläisenäkin kuorrutteen kanssa mennä, mutta meikäpä halus hifistellä ja tunkea väliin syntisen hyvää tuorejuustosuklaatäytettä.



200g maustamatonta tuorejuustoa
2dl vispikermaa
150g maitosuklaata
150g valkosuklaata

Helppoo ku heinän teko.
Eli vatkataan vispikerma vaahdoksi. 
Vispikerma, ei kuohukerma. 
Vispikermasta tulee sileämpi, valkoisampi ja kestävämpi vaahto, kuin 
kuohukermasta vatkatussa kermasta. 
Lisätään tuorejuusto.
Sulatetaan suklaat ja sekoitetaan keskenään kaikki.
Levitetään kakun väliin ja lykkästään jääkaappiin hyytymään
 ja imeytymään seuraavaan päivään asti.


Siitä tulee suklaan kovettuessa melkosen jämäkkää matskua, vaikka tekovaiheessa vaikuttaakin kermavaahtomaiselta löysältä täytteeltä. 
Alkujaan tarkoituksenani oli tehdä kakkuun 2 kerrosta, joista toinen olisi ollut maitosuklaalla ja toinen valkosuklaalla, mutta itse kakkupa ei sitten noussutkaan niin korkeaksi kun ajattelin. 
Olisi pitänyt valita se halkasijaltaan pienempi kakkuvuoka..
Tottakai pro leikkaaja olisi tuonkin kolmeen osaan saanut, mutta itse en jaksanut taistella.


Se loppupullo kakkua varten ostettua Cointreauta vedetään tietenkin kakkua tehdessä ja sen jälkeen.
Ethän sä tarttenu kakkuun kuin sen yhden shottilasillisen verran. Cointreauta käytetään vaikkans
Margaritoissa, klassisessa Cosmopolitanissa, B-52:ssa, Fazeriinassa tai aina yhtä tyylikkäässä Between the Sheetsissä. Googleta ne reseptit tai kutsu minut mukaan leipomaan. ;)

Itse tarjoilupäivänä kakku piti tietty vielä kuorruttaa.
Sulatin 200g maitosuklaata, lämmitin melkein kiehuvaksi desin kuohukermaa (nyt sitä kuohukermaa, koska vispikerma ei kestä keittämistä) ja yhdistin siihen suklaasulan. Hippasen sörsselin jäähdyttyä kuorrutin sillä kakun, lykkäsin reunoille vielä pähkinärouhetta ja koristelin valkosuklaalastuilla. DONE!



Koska makea puoli oli nyt okei, piti tottakai tehdä myös jotain suolasta tarjottavaa.
Päädyin suolaisiin kuppikakkuihin, koska jääkaapissa sattui olee kinkkukuutioita.


4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl paprikamaustetta
1 tl yrttisuolaa
1tl valkosipulijauhetta
1 rkl oreganoa
1 tl cajun-maustetta
200g kinkkukuutioita
2 sipulia kuutioituna
150g juustoraastetta
2 dl kermaviiliä
Loraus maitoa
2 kananmunaa
1/2 dl öljyä
 


Helppo perusohje siihenkin.
Sekotetaan kuivat aineet ja lisätään siihen "märät" aineet.
Lapioidaan vuokiin ja paistetaan vajaa puol tuntia 225 asteisessa uunissa.

Näppärän tsimppeli ohje. Mausteita mieltymysten mukaan ja kinkun sekä sipulin voi korvata muilla kasviksilla tai vaikka kalalla tahi jauhelihalla. Juustojakin voi kokeilla oikeins mitä vain. Sulatejuustomurut etenkin toimii kauhian kivasti. Vehnäjauhoistakin osan voipi korvata vaikka sämpyläjauhoilla jne jne.. Suosittelen noita Amerikanmuffinivuokia, koska ovat jämäköitä. Ne sellaiset normit saattaa lässähtää uunissa, mikäli ei ole muffinipeltiä käytössä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti