keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Juustokakku uunissa

Toissa viikonlopun paljubileisiin väsäsin koeversion syntymäpäiväkakustani. Ja hyvä niin.
Halusin tehdä juustokakun vaihteeksi uunin puolella, sillä alan olemaan jo melko haka niissä liivatteen kanssa hyydyttäen tehdyissä versioissa.
Olin jo pari päivää aiemmin varannut varusteet jääkaappiin, mutta aikataulullisten ongelmien (lue saamattomuuden) vuoksi työn touhuun pääsin vasta viimeisenä iltana/yönä.
Kännissä.


Pohja:
150 g täysjyvä-voileipäkeksejä
50 g täysjyvä Digestive-keksiä
150 g voita
4 rkl ruokosokeria
2rkl sitruunamehua


Irtopohjavuoka vuorataan leivinpaperilla reunoja myöten.
Helpottaapi irrottamista.
Puretaan patoumat hakkaamalla keksit muovipussissa pieneksi muruseksi vaikkapa lihanuijaa apuna käyttäen. 
Kuunnellaan samaan aikaan jotakin synkkää bläkkistä.
Hipit hurauttaa keksit murusiksi tehosekottimessa. Itse suosin väkivaltaa.
Keksimurskan sekaan vipataan sokerit, voisula ja sitruunamehu.
Painellaan taikina kakun pohjalle ja reunoille. Oli muuten perkeleen vaikeeta saada reunat pysyy pystyssä.. 
Vipataan teos jääkaappiin odottamaan täytteen valmistusta.
 
Mikäpäs siinä leipoessa kun käytössä on iso keittiö ja omakotitilan rauha.
Mahdollistaa yölläkin musiikin huudattaminen täysillä ja myöskin laulamisen kurkku suorana.


 Täyte:
500 g Philadelphia-tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
2 rkl sitruunamehua
2 dl ruokosokeria
1 vaniljatanko
1 dl kuohukermaa
¾ dl perunajauhoja
4 munaa

Notkistetaan tuorejuusto sähkövatkaimella.
Lisätään kulhoon ranskankerma, sitruunamehu ja ruokosokeri.
Halkaistaan vaniljatanko (ette saatana käytä mitään vaniljasokeria tai -uutetta) ja kaavitaan sisältö muiden komponenttien sekaan.

Toiseen kulhoon kaadetaan kerma ja lisätään siihen perunajauhot.
Kandee vipata ne sinne siivilän kautta pienissä erissä ja sekotella vimmatusti samaan aikaan. 
Paakkuuntuu helposti muuten.

Lisätään kerma-perunajauholitku tuorejuustosörsseliin ja vatkataan vatkaimella tasaiseksi.
Viimeisenä lisätään vielä munat yksi kerrallaan joukkoon.
Kaadetaan täyte siihen jääkaapissa olevaan pohjaan.
Ei maisteta.

Kyllä se kovin monitöinen kaakku oli. Kokonaisen punaviinipullon vei, ennenkuin sain systeemin edes uuniin asti.



Paistetaan 175 asteisessa uunissa tunti.
Vaikuttaa vielä siinä vaiheessa hieman tutisevalta, mutta jähmettyy seuraavaksi päiväksi.
Kakun pinta kannattaa peittää foliolla, jahka se on saanut vaaleanruskean sävyn.
Annetaan kakun jäähtyä ja siirretään jääkaappiin yön yli.

Kovin oli varoteltu tämän kakun kohdalla, että rasvaa on sen verta paljon, jotta irtopohjavuoka tulee vuotamaan reunoista uuniin. Suositeltiin folion laittamista sinne pohjalle ja näinhän minä tein.
Eräästä myöhemmin selvinneestä syystä sitä rasvaa ei kyllä tippunut kuin pari pisaraa poies..
Olin tosiaan käyttänyt vuoan vuoraamiseen leivinpaperin sijasta voipaperia. 





Tämän voipaperiepisodin takia pilasin samana viikonloppuna lisäksi myös ne jauhelihapihvit ja aamupekonit.
Kakun kohdalla voipaperista johtuen kaikki rasva pysyi vuoan sisällä, joka syömisvaiheessa tarkoitti sitten sitä, että kakun keksipohja oli aivan helekutin kovaa imettyään kaiken rasvan ja kovettaen sen. 
Oli oikeasti niin kovaa, ettei sitä lusikalla meinannut halki saada.



Se itse juusto-osuus kakussa oli kyllä pirun hyvää. 
Ehdottomasti teen tämän vielä joskus uusiksi LEIVINpaperilla. 
Kyllä ne muutkin vieraat tykätä taisi (tai kohteliaita olivat) ja reunakovuudelle aikansa hihiteltyään huomasin koko kakun kadonneen vatsalaukkuihin illan aikana.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti