tiistai 27. elokuuta 2013

Omenapiirakka. Semmoinen kuin leffoissa.

Näillä sanoilla jouduin perustelemaan renkipojallemme kun se ihmetteli, miten kummassa olen voinut saada yhden piirakan leipomiseen tuhrattua 3h aikaa. Eihän se miehenä ymmärtänyt siltikään ajankäyttöäni, mutta leffakuvaus liikutti sen kyllä vauhdilla vuoan ja vaniljakastikkeen kimppuun.

Lohja on muuten omenakaupunki.
Meillä on eniten omenapuita asukasta kohden kuin missään muualla.
Täällä järjestetään vuosittain Omenakarnevaalit ja valitaan myös Omenatyttö.

2005 ne puut laskettiin pihoilta ja puutarhoilta ja luvuksi saatiin 136 000 kappaletta.
Kuntaliitosten myötä luku on nyt siinä 200 000 hujakoilla.
Mietihä. Kun asukkaita on sen 48 000 niin meitsillekin periaatteessa kuuluu tosta summasta 4 kokonaista omenapuuta. Kasvaa ne sitten vaikka naapurin pihalla.
Yhden juurikin tuolaisen naapurin omenapuun kävin perjantaina ryöstämässä.
Pöllitty omenahan on tärkein omenapiirakan (ja -viinin) ainesosa. 


Täyte tehdään toki ekana jääkaappiin mehustumaan.
Siihen saa jopa restonomi melkeen tunnin kulumaan kun näitä kotikokoisia omenoita kuorii ja palottelee kilon verran.
1 kg siis sitä valmista omenakuutiota, ei kilon verran omenaa kuorineen ja siemenkotineen.
Joukkoon laitataan lisäksi:
1,5 dl (hillo)sokeria
2 tl kanelia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 maustemitta muskottia




Sitten tehdään taikina, eli piirakan pohja ja kuori.
Sitä varten tarvitaan:
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g kylmää voita
vajaa 1 dl jäävettä

Kuivat aineet kulhoon (mieluiten monitoimikoneen sellaiseen) vettä lukuunottamatta ja kylmä voi nypitään (tai koneella sekoitetaan) kuivien aineiden joukkoon murumaiseksi mössöksi. On veemäistä touhua nyppiä sitä voita jauhoihin, mutta jälleen kerran tämäkin oli vuodessa unohtunut enkä jaksanut sitä monitoimikonetta kaivaa tekemään työtä puolestani..
Ihan vikavikana lisätään se jääkylmä vesi, sekoitetaan nopeasti tasaiseksi, kaavitaan kelmun tai muovipussin sisälle ja pistetään jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi.



Sitten otetaan 2/3 taikinasta, dipataan se jauhoihin ja kaulitaan kahden leivinpaperin välissä. 
Ihan turha yrittää kaulita ilman leivinpapereita tai huoneenlämpöisenä. Ei tuu kyllä yhtään mitään.



Kippastaan se täyte pohjan päälle ja vuolaan päälle vielä jonkin verran voita.
Haetaan se jäljelle jäänyt 1/3 taikinasta jääkaapista, dipataan taas jauhoihin ja kaulitaan kansi taas 2 leivinpaperin välissä. 
Kostutetaan vedellä pohjan reunat ja nostetaan taistelulla kansi ehjänä komeuden päälle.


Leikataan ylijäämäpalat veks, painellaan reunat kiinni räpylällä ja haarukalla ja leikellään oman maun mukkaan jotain ilmareikiä kanteen. Pelkät haarukanpistot ei muuten riitä... On kokeiltu.



Lopuksi vielä voidellaan piirakka kuohukermalla ja ripotellaan päälle sopivasti sokeria.
Lykätään uuni lämpimäksi 200 asteeseen ja nostetaan ApplePie alimalle tasolle 15 minuutiksi.
Jahka vartti on menty, niin vähennetään lämmöt 175 asteeseen ja paistellaan vielä 45 minsaa.

....45minuutin aikana keitetään kahvit, juorutaan frendin kanssa puhelimessa, katsotaan Salkkareiden uusintajaksoja ja unohdetaan jo koko piirakka, kunnes aikaa on kulunut tunti.
Onneksi ei pahemmin kerkinyt palamaan. Vähän vaan.



Sit pitäis jotenkin olla syömättä torttua ainakaan puoleen tuntiin. On meinaan saamarin kuumaa se täyte. Ja parashan olisi, jos oikeen monta tuntia voisi malttaa mielensä, että täyte kerkiää myös vähän jähmettymään sen hillosokerin ansiosta. Tässä emme onnistuneet.





Hemmetin hyvää se oli jälleen kerran. 
Vain kerran syksyssä jaksan tämän operaation suorittaa. Sen verta työläs se kyllä on.
Yleensä syysomenat nautitaan omenahyveen muodossa tai sitten sillä ihan normaalilla omenapiirakkareseptillä.

3 kommenttia:

  1. Oooo kun ittekin jaksais innostua enemmän leipomisesta. Yleensä tulee syötyä omenatkin ihan vain sellasenaan. :) -M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on mullakin niitä vaan syötäviä omenoita tuola kaapissa vissiin 3kg. :D Yksikseen kun itselle leipoo, niin on vaan se huono puoli, että tulee syötyä kaikki yksin. Siksi lähinnä mutsilla vierailessa/ tietäessä, että joku tulee kylään. :D Sul onki oma syöttöporsas, paas pistää opiskelee siit.

      Poista
    2. Sille on turha leipomuksia tehä, kun joutuisin kuitenkin ite syömään :D -M

      Poista