torstai 30. toukokuuta 2013

Parvekekukat

Toissapäivänä hyökättiin Lohjan alueen puutarhoille.
Minä ja mamma.
Missiona oli ostaa parvekekukat meikäläiselle kahteen kaidelaatikkoon ja kahteen amppeliin.
Mutsi taas tarvitsi kukat parillekin terassille, parvekkeelle, kannon nokkaan ja saunalle sekä tietenkin kasvihuoneeseen kaikki mahdolliset kurkusta yrtteihin. Se ei tänä vuona oikeen ollut ajoissa ja ei kasvattanut siemenestä asti yhtään mitään.
Lisäksi piti myöskin hommata neljälle eri haudalle kukat.
Mikään ei o hautausmaalla niin masentavaa kuin hauta, jota ei hoideta ja jolle ei viedä kukkia sesongin mukaan.
- muistakaakin tämä sitten joskus mun kohdalla.

Oma ehtoni kukkien suhteen oli seuraava:
Ei tavallista pelargonia, ei orvokkeja eikä petuniaa tai miljoonakelloa: niitä on kaikilla.
Eikä keltaista, se on ruma väri. Paitsi taivaalla ja juustossa.

Imo omalla parvekkeella vois kokeilla vähän erilaisempiakin vaihtoehtoja kun se iänikuinen kauhistuttava muovinen miljoonakelloamppeli. Ne on kammottavia.
Mua ei kyllä kirveelläkään sais laittamaan semmosta muovihökötystä roikkumaan koukusta kattoon.
Eiiiii..!
On tarpeeksi puoliväliin kompromissia niellä muovinen parvekekaidekukkalaatikko. Ne oli ostettava, koska ihan ei työttömän talous venynyt nätteihin punottuihin koreihin kunnon takorautasine pidikkeineen. 

Nytkin kun noita naapuriparvekkeita kyttää, niin valehtelematta joka partsilla, jossa kukkia on, löytyy näitä muoviamppeleita, punasta pelakuuta ja miljoonakelloa.. Okei, nää onkin kyllä melko vanhusvoittosia taloja.
Rakastan kyllä pelargoneja ja omat pari kappalettahan mulla on kasvamassa, mutta en mä niitä valmiina halua ostaa juurikin siksi, että niitä on kaikilla.Sen jälkeen kun koko auto oli kirjaimellisesti täynnä kaiken sortin kukkasta jalkatilasta kattoon ja takakonttiin oli parkkipaikalla jo vaikeuksia muistaa mitkähän niistä oli mun.
Saatika sitten mikä olikaan niiden erikoisempien nimi. :D
On siellä aikanakin murattia, hopeakäpälää, verenpisaraa ja enkelipelargoniaa..
Tuon hopeisien poronsarvien ja mintun näkösen missä kivat liilat kukat en kyllä kuollaksenikaan muista, pitänee kysyä josko mutsi muistaisi tai soittaako jollain joku kello?


Hommasin parvekelaatikot altakastelumallilla, koska ne vaan on niin monta kertaa näppärämmät kuin normaalit. Ei ihan joka päivä tartte olla kastelemassa, koska säiliö vetäsee monen monta litraa vettä itteensä.


Ne kaksi kukkaa, joiden nimiä en nyt muista, pääsi amppeleihin.
Tän minttulehtisen ympärille kylvin viellä kirjokiertoa, josko se sieltä lähtisi itämään ja roikkumaan alaspäin. Yritin jo esikasvattaa kirjokiertoa aiemmin, mutta margariinirasiakylvöksestäni ei noussut yhtään taimea ylös.


Enkelipelargonian ja hopekäpälän liitosta tuli mielestäni niin magee, että ihan harmitti kun päädyin tekemään kaksi erilaista kukkalaatikkoa.

Siihen toiseen pääsi verenpisarat ja muratit. Molemmat kyllä ihan mun lempparikukkia, mutta tää ottanee aikansa kunnes kunnolla hyvältä näyttää. Eli siis kunhan muratti kasvaisi pituutta lisää ja sitä saisi nätimmin aseteltua johonkin.


Krassikori on kokenut hurjan kasvupyrähdyksen sitten Gardening For Dummies IV:n
Hienosti lähti melkein kaikki suorakylvöt itämään ja nousevat sieltä kovasti ottaen kiinni esikasvattamiani taimia.


Yrttilaatikkoon olen saanut vasta siirrettyä purjot (jotka näyttää aika surkeilta) ja lisäksi ostamani ruukkusalaatin jämän. Viime viikolla kylvin siihen rivin pikkuporkkanoita ja keräsalaattia.
Nekin jo ovat nousseet. Öisin pidin tähän viikkoon asti suojaharsoa laatikon päällä, korin ympärillä ja tomaatin suojana, mutta nyt oon nekin jo jättänyt pois.


Yrttilaatikkoon, jossa siis vain yrttimultaa, aion ostaa ihan esikasvatetun mintun.
Nimittäin se ehkä eniten tarvitsemani yrtti ei kyllä lähtenyt saviruukusta nousemaan, vaikka samalla muiden yrttien kanssa kylvin.
Myöskään aiemmin hehkuttamani salaattinauha ei täysin tasaisesti pikkuboksissa menestynyt.
Yhtenä kertana liikakastelin sitä ja välistä kuoli pari taimea. Kasvatetaan nyt nää veks sit ja laitetaan uutta tulemaan.
Myöskin tuntokasvi kuoli. Ja lobeliat.. :DSen sijaan kasvusäkkiin viime viikolla viety kesäkurpitsa kukoistaa. Siinä on jo monta kukkanuppuakin.
Molin siirron aikana ihan varma, että naksasin sen varren vahingossa poikki, mutta eipä se nyt kyllä kuolleelta näytä. Säkin etuosaan pääsi pari paprikaa ja toiseen reunaan parvekekurkku, joka selkeesti kyllä yrittää ainakin kasvaa vaikka onkin kurpitsaan verrattaessa aika kitunen.
Saas nähä saanko yhtään kurkkua tänä kesänäkään..


Yhden chilin olen jo sijoittanut pikkubroidini hellään huomaan. Saas nähdä monta kertaa se soittaa hoitovinkkejä nyt kun M:ää ei enään tartte kouluttaa -> Viime kesän kasvireportaasi


Kaikki yrtit ja salaatit on siis siirretty ikkunalaudoilta parvekkeelle tai -kasvihuoneeseen.
Osa alkaa olla kohta jo syömäkunnossa osittain. Jeij!
Mansikantaimetkin kukkii ihan hulluna.Hyvin on myöskin kasvihuoneeseen mahtumaton runkotomaatti kasvanu.
Vähän jännäsin pelästyykö se kylmiä öitä, mutta suojaharsolla taisin senkin pelastaa.


Huomenna aion jatkaa huonekalutuunauksia, jotta jossain vaiheessa saisi tämän parvekkeenkin ihan kunnolla siivottua ja suunniteltua kuinka sen nyt sitten sisustaa.
Ihan on viel juttu siellä, toinen täällä ja kaaos kaikkialla käynnissä.

Tänään myöskin korvaamaton faijani kävi asentamassa ostamani Ötökkä hyttysoven.
A WORD: älkää ostako omaa!
Ihan sikakallis laatuunsa nähden. Aivan helvetin vaikea koota ja valmiinakin niin pilipalin tuntuinen ettei kyllä vähään aikaan o yhtä paskasti tullu 50euroa käytettyä.
Ois vaan pitäny ostaa Lidlistä "paska" versio eikä luottaa tunnettuun "laatumerkkiin".


Niin teki jo laatikon avaamisen jälkeen mieli itkeä ja vielä enemmän kasaamisen aikana ja todellakin nyt asennuksen jälkeen. Kihisin ja pihisin raivosta niin moneen otteeseen, että oli NÄIN lähellä etten samantien pistäny palautetta valmistajalle menemään.
Ensinnäkin paketissa lukee että helppo asentaa oveen kuin oveen.. Ei ollu.
Eikä ollu helppo kootakaan. Väkivallalla piti liitokset toisiinsa tunkea niin, että muoviosat paikoin halkeili.
Koko tekeleessä ei yhdessäkään osassa ollut myöskään mitään ruuvipaikkoja vaikka ohjeiden kuvan perusteella sellaiset pitäisi olla.
Ehkä sain jonkun maanantaikappaleen?
Jölli on kyllä otsassa kun ei voida rehellisesti kirjata pakettiin että "asennuksessa tarvitset lisäksi porakoneen terineen, vasaran ja rautasahan."
Mä todennäköisesti kattelen tota tossa ensimmäiseen raivokohtaukseen asti. Sit mä revin sen karmeineen irti ja heitän läheiseen verivaahteraan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti