keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Oma maa mansikka,,, muu maa - MANSIKKA.

Mulla on viimeksi ollu mansikkamaa yli 15 vuotta sitten.
Sillon asuttiin vielä Karstulla ja eräs viikonloppu meikäläinen, mamma ja pikkubroidi lähdettiin viikonloppureissuun.
Isipappa, joka tuolloin vielä asui kotosalla, nakitettiin tuona aikana tekemään hankituista mansikkamaamateriaaleista se mansikkamaa.
Kun tultiin kotiin oli se sen tehnytkin. Parin asennuskaljan myötä koko maa oli tosin ihan epätasainen ja rivitkin vinossa. Kovasta hoidosta huolimatta joku työvaihe oli mennyt kyllä pahasti vaiheeseen, sillä koko mansikkamaa kuoli ennen seuraavaa kevättä.


Nyt vuosia myöhemmin, mutsin ja M:n luokse on se mansikkamaa pitänyt jälleen tehdä.
Joku 5 kesää sitten se jo saatiinkin aikaiseksi. Tosin silloin talon isännän toimesta multa rikastettiin omien mullien sillä ihtellään niin ravintorikkaaksi, että parissa kuukaudessa mansikkamaan oli vallannut 2metrin rikkaruohokasvusto.
Taimet kuoli sinne alle, eikä yhtään mansikkaa löytynyt siitäkään maasta.

TÄNÄÄN, oli aika kolmannen erän. Nyt tehdään sellanen mansikkamaa, ettei sitä valtaa rikkakasvit, sen läpi ei pyyhällä laitumelta karannut, elämäniloinen 1000 kiloinen sarvipää, eikä myöskään mieluusti 50kg berninpaimenkoira.


Kulotettuamme ensin vanhan mansikkamaan rippeet, päädyttiin nostamaan penkki ylemmäs muuriaitaharkkojen avulla. Niitä kun jäi erään kukkapenkin jäljiltä aikasta paljon jäljelle ja siellä ne sitten ovat nököttäneet kuivurin juurella vuodesta toiseen.

Pohja myrkytettiin sellasella morjesta päivää myrkyllä, jonka myynti (ei käyttö) on kielletty nykyään koko EU:n alueella ja jota levitettäessä olisi tuoteselosteen mukaan pitänyt käyttää suojapukua.
Puutarhakäsineet riitti ihan fine.

Sitten vedettiin suojamuovi. Roudattiin selkä vääränä kottikärryillä harkkoja joita käänneltiin ja väänneltiin tuhanteen kertaan, jotta nyt ees vähän suoraa muuria sais aikaseks.


Onhan sielä koloja ja vähän se on kallellaan. Mutta vaan eipä sitä peltoon jaksanut perustuksia vatupassilla viivailla. Eikä myöskään ollut niitä kulmapaloja, joten harkot joutui kasaamaan tasaisesti suorassa linjassa päällekäin. Mut se on mun ja mamman toimesta ite tehty ja ei o samanlaista kyllä muualla näkyny. Se on hieeeno, vaikka kuinka siinä pari äijää kävikin huivittuneena hymähtelemässä.


Sitten kaivettiin muutama kottikärryllinen kivisoraa salaojitukseksi ja tämän päälle hakemultaa, puutarhamultaa ja mustaa multaa. Yhteensä niitä taisi mennä 6 säkkiä.


Päälle vielä toinen suojamuovi ja eikun istuspuuhiin. Taimet ostettiin ihan valmiina.
Polkaa ja Koronaa.Nyt sit vaan hellää hoitoa ja omista mansikoista tehtyä mansikkamargaritoja odotellessa.
Alan samantien ideoimaan myös jotain järjettömän päheetä linnunpelätintä...


Tällästä tänään. Huomenna istutellaan pari omenapuuta.

Eilen kokosin myöskin aiemmin tilaamani Nelson Gardenin parvekekasvihuoneen.


Helppo koota! luki NetAnttilan tuotekuvauksessa.
In my ass.
Meni pari tuntia ja tuhottoman monta norttia. Sitäpaitsi se on erivärinen kuin kuvissa..


Hyvin hankalan naapurini vuoksi sijoitin tekeleen sille seinustalle partsia ja mahdollisimman lähelle sitä reunaa, mistä se roikkuu meikäläisen puolelle kyyläten, huitoen, haukkuen ja sylkien.
Vaikeutuupa sekin kotirauhan häirintä nyt toivottavasti vähän.
Vaikka paljon on mamma kyllä näiden 4 vuoden aikana rauhottunut (vanhentunut ja saanut lääkityksen kohdilleen).

Kolme hyllyä siihen kuulunut ois, mutta päädyin vain kahteen, koska kasvusäkkiin lykkään ne kurkut ja kesäkurpitsat, jota toki pitää köyttää kasvamaan ylöspäin.


Koska lattiaan on tietty tehty kaadot siten, että kasvihuone oli ihan vinossa.
Pähkäilin tovin, millä kummalla sen suoraksi saisin. Sittenpä muistin, että kylppärikalusteiden mukana tulleet allaskaapin jalat jäivät käyttämättä. Tasapainottelin ne alle ja tadaa! Samalla saatiin koko huone vähän ylemmäs ja lattiakin on helppo pitää siistinä.

Joutuu kuitenkin sanomaan, että ihan pilipalihökötykseltä koko huone vaikuttaa.
Sen 59euroa siitä nyt maksoi kun hurjassa alennuksessa oli, mutta normaalihinta 129e on kyllä aivan riistoylihinnoittelua ton tason hökötyksestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti