sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Gardening For Dummies III

Perjantai oli ja meni. Silloin olisi kuukalenterin mukaan pitänyt lykätä multiin ne lehtisatoa tuottavat kasvit. No ja vaan.. Meikä lillui 20km päässä siemenpurkeista paljussa ja katteli yötaivasta punkkulasi kourassa.
Kuten sanottua, ei se niin orjallista ole kunhan nyt ees vaan on se nouseva kuu.

Tänään otin vahingon takaisin!


Rucola, eli Sinappikaali tai kuten hienosti Plantagen väittää Rukola.. :D
Tilli, koska aion olla hurja kalanainen kesällä (SUSKI?!?!?) ja sitäpaitsi syödä ainakin 10 kiloa uusia perunoita, joista jotkut kasvatan itse ämpärissä.
Pinaatti,, joka on pahaa kaikessa muussa muodossa paitsi lettuina tai keittona, mutta jota aion oppia syömään saadakseni yhtä upean haban kuin Kippari Kallella on.
Viherminttu, sillä aion juoda tuhottoman monta Mojitoa parvekkeellani arskasta nauttien.
Ruohosipuli, mikä on törkeen hyvää ihan minkä kanssa vain ja pelkästäänkin.

Lisäksi multiin meni Itämainen salaattisekoite, joka näytti jo kourassa hyvin veikeältä.
Kyseinen kombo siis sisältää seuraavia salaattilajeja:
Endiivi, Pak Choi, Korianteri, Hon Sai Thai, Mizuna, Amsoi.
Jo viime vuona tuota kylvin ja pitää kyllä pussin kyljen "maku vaihtelee pähkinäisestä mausteiseen" hyvin paikkansa. Hyyyyvää!!
Muutenkin kandee muistaa, että sen perinteisen lehtisalaatin sekaan voi tunkea muita salaattilajikkeita kasvamaan. Ovat sitten siinä söpösti samassa purkissa helposti otettavissa.

Näiden kimppaan meni myös aivan älyttömän upea keksintö. Nimittäin salaattinauha!
Siihen on laitettu nauhan sisälle eri salaattilajeja sopivin etäisyyksin toisistaan, jolloin ei itse tarvitse ryhtyä harventamaan kylvöstä.
Ihan viisi metriä tuota nauhaa yhdessä paketissa on, ja sillä kylvää jo melkoisen määrän kukkalaatikkoa tahi kasvimaata.Salaatit ja yrit meikäläinen kylvää suoraan lopullisiin astioihinsa.
Ne ei tartte esikasvatusta pienemmissä ruukuissa. Muistaa vaan tässäkin kohtuuden niiden siementen viskomisen kanssa. Ei liian tiuhaan!


Perinteiset punasaviruukut kannattaa laittaa alkuun veteen likoomaan parista tunnista jopa yön yli.
Savi kun on luonnonmateriaali, niin se hengittää eri tavalla näin pintakäsittelemättömänä kuin lasitetut ruukut. Siksi oon todennu ne paremmiksi syötävien kasvien kasvuruukuiksi.
Saviruukku myös luovuttaa lämpöä eri tavalla veks kuin taas vaikka musta muoviruukku takaa sen, että kasvin juuret kiehuu auringossa ja näin tappaa kasvin.
Saviruukkuun laitettuja kasveja toisaalta pitää kastella enemmän, koska savi itsessään imee itseensä vettä ja myös luovuttaa sitä pois eri tavalla. Toisaalta juuri salaattien kasvatukseen hyvä, koska niitähän pitää kastella paljon tai muuten maistuvat kitkeriltä.


Kylvyn jälkeen päätin tänä vuona kokeilla ulkopinnan käsittelyä oliiviöljyllä.
Tämän pitäisi vähentään ruukun kastelusta johtuvia valkoisten läikkien ja toisinaan myös homeen ilmaantumista pintaan. Kyseinen juttuhan on lähinnä esteettinen, mutta sellaisenaankin jo hieman ikävän näköinen jossain keittiötasolla tönöttäessään.
Ulkokasvien kohdalla aion myöhemmin kokeilla sammaloittaa noita saviruukkuja. Ne kun on aika mageita. Siitä lisää sitten myöhemmin..


Kun kylvetään suoraan lopulliseen astiaan, pitää se ruukku tietty salaojittaa.
Vaikka pohjasta löytyykin yleensä reikä liian veden poismenoa varten, kannattaa etenkin sen puuttuessa laittaa ruukun pohjalle ruukkusoraa taikka useampi vähän isompi kivi/rikkoutuneen ruukun palasia/oksasilppua.
Sen tarkotus on päästää liika vesi erilleen mullasta ja pitää kasvin juuret ilmavampina.
Ihan niitten sisällä olevien viherkasvienkin pohjaan pitäisi aina laittaa salaojat.


Jotkut lykkää tän soran päälle vielä suodatinkankaan, jonka tarkotus nyt on lähinnä vaan se, etti multa sekotu liikaa soraan. Itte en o moista koskaan käyttäny.
Tähän kyseiseen purkkiin tuli tosiaan se salaattinauha, ja koska kyseinen boksi on ihan vaan puinen laatikko, eristin reunat ja pohjan foliolla ihan vaan, ettei liiaksi kosteus pilaisi sitä.


11.4 kylvetyistä kasveista jo kaikki on putkahtaneet esille.
Parin päivän poissaolo oli venyttänyt kurkun ja kurpitsan taimet niin pitkiksi, että ne oli saatava äkkiä pois kasvihuoneesta ja tuettava jollakin. Pahoin pelkään, että kerkisivät venähtää liian pitkiksi siellä kuumuudessa, mutta katsotaan nyt.
Myös tomaatit pääsivät pois.


Tekevälle sattuu ja ensimmäinen selkärangan katkaisu tapahtui myös. Tästä syystä piti pari kurkkua sitten kylvää myös lisää..
Pienoiskasvihuoneeseen niiden lisäksi pääsi tyhjentyneille paikoille Purjo, sekä Keräjäävuorisalaatti.
Ne kun taas vähän sitä esikasvatusta tarttis..


Samassa huoneessa viihtyvät edelleen musta ja punainen Chili sekä Paprika.
Eli as I said, myös ne kaupasta ostetun syödyn kasvin siemenet itää!
10 päivää on melko lyhyt itämisaika, mie kun oon tottunut sen Chilin kanssa monen viikon odotteluun. 


Kuivakakkuvuoka sopii muuten loistokkaasti noiden turveruukkujen jatkopaikaksi, kun antaa tukea löysälle turveruukulle kahdelta suunnalta.
Siinä nyt saavat sitten olla ja ihmetellä, toivotaan, että kestävät elämää kohdun ulkopuolella.
Tukikeppeinä käytin ihan kaupasta ostettavia grillivarrastikkuja.

Myös 16.4 kylvetyt kukat on osittain itäneet. Valon ovat nähneet yksi Pelakuu, Tuntokasvi sekä pari kipaletta Samettikukkaa ja Isoa Auringonkukkaa. Myös maitopurkkeihin ängetyt Krassit puskee multaa ylöspäin.


Tit ti dii, tämmöstä tänään.
Huomenna joutaa taas puutarhaosastolle, sillä pitää hommata lisää nimeämistikkuja.
Niih ja pari ämpäriä niitä perunoita varten.
Lisäksi pitää ostaa vielä parit siemenet, joita haluan kylvää.
Nimittäin Basilika on pakko saada multiin. Oregano tuotti viime kesänä niin valtaisan sadon, että sitä multa löytyy kuivattuna vielä tänkin vuoden tarpeisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti