torstai 11. huhtikuuta 2013

Gardening For Dummies I

Don niii! Kuu on vaihtunut nousevaksi ja seuraavat pari päivää on otollista aikaa kylvää ne kasvit, jotka tuottaa hedelmää. Omalta osaltani tämä merkitsi tässä vaiheessa tomaattia, kesäkurpitsaa, kurkkua, paprikaa ja 2 eri chiliä.
Paprikan siemenet otin tälläkin kertaa ihan normaalista kaupasta ostetusta punaisesta paprikasta.
Samaten kandee ottaa siemenet talteen chileistä, jos niitä sattuu tuoreena kaupasta ostamaan.

Vähän saatoin taas innostua eilen siemenhyllyn vierellä ja mukaan lähti 15 eri pussia kaiken maailman viherkasvia... Jo niihen olemassaolevien lisäksi. Onneksi on tuota parvekepinta-alaa...

Eli meikäläinenhän ei ole mikään tutkinnon suorittanut puutarhuri tai viljelijä, joten turha kenenkään huitasta niitä herneitä nenäänsä mullan sijasta jos joku neuvo kuulostaa omaan tapaan/tietoon väärältä.Must have hommathan tähän on tottakai siemenet, multa ja joku astia johon ne iskeä.

Meikäläinen suosii esikasvatuksessa tuota ikkunamallista pienoiskasvihuonetta, mutta mikäli sellaista ei löydy niin elmukelmukin kelpaa.
Turveruukut on näppäriä, koska ne voi sellaisenaan istuttaa sitten siihen lopulliseen ruukkuun, eikä tartte koulia pieniä versoja irti jostain jogurttipurkista..
Isoon lopulliseen ruukkuun kylvöä en suosittele kuin joidenkin köynnöskukkien/salaatin/yrttien yms. kohdalla, koska niissä on valmiiksi jo liikaa multaa, jolloin kastelu vaikeutuu ja itäminen jää helposti tapahtumatta.
Tosiaan esikasvatukseen juuri ne kermaviili yms. purnukat on aivan mahtavia ja myöskin maitopurkin voi leikata matalammaksi tai taiteilla sanomalehdestä kuten biojätepussin.
Ohje siihen sanomalehtipussin näpertelyyn löytyy TÄSTÄ.Multa.
Kylvö- ja taimimulta / kaktusmulta. Ei kukkamulta eikä mustamulta.
Tämä siksi, että ne taimet on kasvaessaan aluksi hyvin hauraita ja herkkiä.
Taimimulta on kuohkeampaa koska siinä on mullan lisäksi kasvuturvelastuja ja hiekkaa.
Se siis läpäisee veden helpommin eikä paakkuunnu samanlailla painavaksi mössöksi kuin normaali multa.

Taimimullassa ei myös oo samanlailla ravinteita kuin puutarhaan tai viherkasveille tarkoitetuissa versioissa, jotka luonnollisesti tarvitsee niitä enemmän.
Normaalissa mullassa alkaa herkemmin kasvaa hometta ja sientä päälle ja näiden kanssa se tappaa taimen herkemmin. Tästä syystä pääsiäisen tienoilla Faceenkin ladattiin parit hyvin kärsineen näköiset rairuohoviljelmät, koska todennäköisesti niissä oli käytetty normaalia multaa, joka oli tappanu ne siemenet itämiskelvottomiksi joko liian suuren kosteuden taikka kuivumisen vuoksi.
Jos nyt on jo menty ostaa sitä normaalia multaa, niin siihen kannattaa ehdottomasti käydä pihalta noukkimassa sekaan vähän hiekkaa ja/tai puulastuja.

Seuraava kikka kolmonen on tunkea se multapussi muovipussiin ennen avaamista.
Täten se on helpompi jälkikäteen siirtää ja myöskin sulkea se multapussi niin, ettei pääse liiaksi kuivumaan..


Täytetään ne purnukat mullalla melko täyteen.
Tässä kohtaa kannattaa se multa kastella melko reilusti kastelukannulla.
Jos mullan kastelu suoritetaan vasta siinä vaiheessa kun multaan on jo tungettu siemenet, niin ne lähtee hyvin äkäseen vedenpaisumuksen kanssa seikkailemaan eri kohtiin kuin mihin ne pistettiin.Sitten tietenkin tiputellaan niitä siemeniä mullan päälle.
Yhteen astiaan voi laittaa kasvin ja siemenen, sekä kylvöastian koosta riippuen yhdestä kolmeen siementä.
Nimeämistikut on kultaa arvokkaampia siinä vaiheessa kun jotain mahdollisesti itää.
Tiedät mikä on mitäkin. Jos moisia ei ole tai niitä jäätelötikkujakaan ei o muistettu pistää talteen ni kadee piirtää joku kartta tästä tai kirjotella teipillä kylkeen mitä missäkin on.

Sitten luetaan siitä siemenpussin kyljestä, mikä on kylvösyvyys. Yleensä son jotain kahden ja puolen sentin välillä.
Siementen päälle siis laitetaan tän mukasesti multaa ja sitten kastellaan viellä sumutuspullolla.
Jos siihen nyt menee sitä vettä kaatamaan niin siemenet tosiaan kelluu ja ui paikasta A paikkaan B.
Sillä sumutuspullolla suoritetaankin kastelut tästä eteenpäin aina, kunnes toisin ilmoitan.Sitten tunkastaan se kasvihuoneen kansi päälle ja laitetaan purkit valoisalle ikkunalle.
Jos ei ole moista viritystä niin sitten viritetään sitä elmukelmua päälle.
Jos elmukelmua ei ole, niin muuta läpinäkyvää muovia. Ei mitään jätesäkkiä tai kauppakassia, koska yleisesti kasvit tarvitsee itääkseen sitä auringon valoa.
Poikkeuksen tähän muodostaa jotkut kasvit, kuten herne.

Näiden muovien tarkoitushan on nostaa lämpötilaa, koska moni kasvi tarvitsee itääkseen huoneenlämpöä pari astetta lämpimämpää. Lisäksi muovi päällä estää kosteuden haihtumisen ilmaan.
Parin päivän välein kannattaa kansi / muovi nostaa pois noin tunnin ajaksi, jotta kondensoitunut vesi pääsee kuivumaan ja ettei lämpötila nouse liian kuumaksi.
Mikäli nää unohtaa tehdä, on herkästi vähän ajan päästä hieno homeviljelmä.

Kastelua sen mukaan miltä näyttää. Jos pinta on ihan kuiva, lisää vettä ja jos se taas on märkä, ei lisää vettä. Idioottivarma homma.

Sitten nyt vaan odotellaan ja toivotaan, että ees osa siemenistä itäisi.
Hemmetin nolo blogiprojekti jos allekirjoittaneella käy tänä vuona paskasti kasvien kanssa ja mitään ei idä/ tapan kaiken... :D
Monien kasvien kohdallahan siinä itämisessä voi mennä todella kauan. Siis jopa kuukausi tai päälle.

Parin päivän päästä onkin vuorossa juurekset (eli ei kylvöä, koska nouseva kuu), sitten viikonlopun jälkeen kukkivat kukat ja tämän jälkeen lehtikasvit.
Niistä infoa sitten.

5 kommenttia:

 1. Ja Hobitti-sipsejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perunan vuoro on juuripäivänä laskevan kuun aikaan ja hobitit kasvatetaan sitten nousevan kuun kukkapäivinä.

   Poista
 2. Huoh, mä laitoin kasvamaan oreganoa, basilikaa ja kirsikkatomaattia. Niistä ei varmasti tule mitään. Mulla on siis väärää multaa ja oon vielä laittanu ne varmaan liian isoihin purkkeihin. Oon ihan varma että niistä ei tuu mitään :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpäs nyt vielä synkkyyteen vaivu. :) Ne voi ihan hyvin lähteä sieltä kasvamaan ja kasvaa oikein edustuskelposiksi yksilöiksi. Yrtit itsekin laitan isompaan astiaan kuin turveruukkuun.. Niistä sitten oma postaus ens viikon puolella.

   Poista
 3. jee tomaatti ruukussa oli vihreetä!!!! :D

  VastaaPoista